1431

MENTALNO SE SPREMITE ZA INTERVJU

Saveti

  • Spremi garderobu i odmori više nego što misliš da je dovoljno.
  • Zamisli kako će da ide intervju i zamisli sebe spremnog i punog samopouzdanja.
  • Napravite listu vaših jakih i slabih tačaka i uvežbajte kako ih praktikovati.
  • Napišite odgovore za pitanja koje nebiste voleli da vas pitaju. Ovo će vam olakšati strah koji posedujete.

Zamislite sebe da ste jedan igarč koji danas ima jednu veliku igru. Najbolji igrači se dva puta osiguraju da imaju sve stvari što su im potrebne i slušaju omiljenu pesmu pre velike igre.

Nekoliko minuta pre nego da izađete iz kuće možete imati veliki stres, ali mentalna priprema rešava sve. Pokušajte razmišljati pozitivne stvari i na taj način ukloniće te od sebe veliku količinu stresa.

Eksperti kažu da poslodavac vizualizuje u svojoj glavi kako će ići intervju. Mala količina stresa može biti korisna jer vas čini energičnijim, ali preterani stres vam može uništiti intervju. Praktikovanje dubokog uzdaha i ponavljanje reči kao što je ‘smiri se’ su metode koje ljudi upotrebljavaju za ispuštanje stresa. Mentalna spremnost je ključna na intervju za posao.

Da bi imali samopouzdanja, ekskluzivni treneri savetuju da se napravi lista vaših uspeha i sposobnosti koje ste ubotrebili da bi dostigli te uspehe. Ako vi znate svoje sposobnosti i kako možete postići nešto njima, onda biće vam lakše na intervju pričati o njima.

Ista logika se upotrebljava i kod vaših slabijih tačaka. U toku dana intervjua, trebate naći tri pitanja koje nebi želeli da vam postavi poslodavac i odgovoriti na tim pitanjima. Zatim ih napišite i ako je potrebno ponovite ih nekoliko puta. To je dobar način olakšati stres.

Obično naj nepoželjnije pitanje je ‘Koliko godina imate?’. Većina poslodavca znaju da je ovo pitanje puno direkto, i pitaće vas ‘U kojoj godini fakulteta ste?’ zatim na osnovu toga će zaključiti i koliko godina imate. Ako kažete istinu, ispitivač zna koliko godina imate i može odlučiti da vas ne primi na posao zbog toga. Ako kažete da ne želite odgovoriti na ovo pitanje, možete izgledati puno slabi i učini će da se ispitivač ne oseća udobno.

Evo kako možete zaobići ovu situaciju. Najpre, nemojte misliti da ispitivač ima skrivene motive. Umesto toga, mislite da on pokušava naučiti nešto o vama i videti jeste li sposobni za taj posao. Znači, slušajte pitanja i postavite vaša pitanja kako bi shvatili osnovni plan ispitivanja.

Na primer, možete odgovoriti ovako:’Izvinite, želeo bih znati zašto me pitate o ovome? Dali sumnjate na moje sposobnosti samo zbog starosti?’ ili ‘Ovo je interesantno pitanje. Pokušavate li utvrditi se o implementiranju mojih sposobnosti?’. Onda ispitivač mora odgovoriti razlogom zašto je postavio pitanje, zatim vi ćete imati priliku pričati o sebi. Formulišite odgovor u sklopu onoga što ste naučili i potvrdite da vaš trening u ovoj oblasti i dalje nastavlja.

Testovi koji se organizuju pre intervjua su još jedan izvor, a za one koji su krenuli za intervju još jedna briga. Kandidati treba shvatiti testiranje ozbiljno, iako im se ne čine potrebnim. Regulišite dnevni program. Pitajte poslodavca koliko će da traje test, jer trebaće te mu posvetit više od samo nekoliko minuta vašeg vremena. Možete vežbati i na testovima nađenim online. Ovi testovi vam mogu pomoći osećati se udobnije kada sednete na toploj stolici.

Činjenica koja će vam pomoći je vaš izgled. Ako vi mislite i verujete da izgledate lepo, ta činjenica će vam povećati samopouzdanje. Potrudite se da obučete čistu i elegantnu odeću, čiste cipele i izbegavajte bežuteriju ili odelo poznatih firma jer to će preuzeti pažnju ispitivača. Misleći da kasnite za intervju vam takođe može umanjiti samopouzdanje, tako da krenite ranije nego što mislite da je dovoljno.

U celini, pre velikog intervjua, psikolozi i eksperti kariere se slažu da je najvažnije misliti pozitivno. Suština svega ovoga? Uvek mislite i pričajte o onome što bi vi želeli da se desi. Jedna pozitivna misli vas šalje jedan korak napred u svakom putovanju koji ste započeli.

 


Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!