1424

PRIPREMA ZA INTERVJU ZA POASO

Naravno da svako želi da bude sjajan za intervju za posao, i da oduševi panel svojim stavom, intelektom i profesionalnim sposobnostima. Pre nego da sednete, setite se da su oni već stvorili utisak za vas kad su pročitali vaš CV, i na osnovu toga zaključili su da vi možete biti njihov potencijalni radnik.

Bilo da ste obučeni luksuznom odećom poznatih modnih firmi, ili ste osoba koju ne zanima moda, vaš vanjski izgled je glavni faktor u tome kakav ćete prvi utisak ostaviti kod ljudi, pogotovo na intervju za posao.

Poznata stilista Laura McDade iz firme Topshop/Topman i mnogi drugi blogeri tvrde da je stil sve i svašta kada je u pitanju stvaranje prvog utiska za ostale osobe. Evo i nekoliko saveta, datih od ovih profesionalaca:

Osećajte se udobno

Najvažnija stvar u vezi odeće koju ste odabrali je da se u njoj osećate udobno. Svi znamo da nam odeća u kojoj se osećamo udobno stvara samopouzdanje i sigurnost.

Vi ste dovoljno pod pritiskom zbog intervjua, i poslednja stvar koju bi želeli je, osećati se neudobno na stolici zbog odeće koju ste odabrali. Zato, budite oprezni u izboru odeće.

Prvi utisak

Obično je poslodavac veoma otvoren prema kandidatu na prvom sastanku. Oni obično traže osobu koja je društvena i puna samopouzdanja. Nekog ko zna raditi u grupi sa drugima i zna kako komunicirati u grupi. Ovo Vam daje mogućnost upravljati se odećom za intervju, i na neki način vam pomaže da prikažete vašu ličnost.

Ali naravno, ono što planirate obući mora se uklopiti sa prirodom posla za koji ste se prijavili. Ako niste sigurni šta obući, tražite pomoć online. Posetite internet stranicu kompanije i poruke koje oni daju o radnom ambijentu i radnicima. Ako vam nedostaju ove informacije, pokušajte naći odeću koja je prilagodljiva svakom slučaju, košulju sa pantalonama ili suknju ako ste žensko.

Nemojte se plašiti boja

Ljudi obično ne oblače otvorene boje na intervjuu jer, misle da zatvorene boje reflektuju ozbiljnost i eleganciju, ali ne mora da znači da uvek trebate oblačiti odeću crne ili sive boje. Kada obučemo raznobojni džemper, bluzu, kravatu, šal, haljinu, jedna od tih boja može biti boja koja reflektuje vašu ličnost, a u nijednom slučaju ne sme da zbuni ispitivača povodom onoga šta govorite. Obično odeća koja sadrži nekoliko kombinovanih boja reflektuje pozitivno. Imajte ovo u obzir,  kada vršite izbor odeće za intervju.

Šta ne treba uraditi

Velike stvari, kao što su različiti printi na majicama ili bižuterija koja privlači pažnju, stvari su koje trebate izbegavati.

Ako ste žensko, ne ostavljajte nokte polu lakirane, nečiste cipele ili fleke na vašoj majici ili košulji. U suprotnom, vi biste ostavili utisak da ne pazite dovoljno o sebi, a kad ne pazite na sebe, kako može neko očekivati od Vas da budete pažljivi na poslu!?

Potrudite se da cipele budu čiste i da izgledaju kao da su nove. Devojke treba izbegavati visoke štikle, to nije praktično i ne daje utisak da ste spremni podvrnuti  rukave i isprljati ruke, kada je to potrebno.

Nekoliko stvari o kojima vredi razmisliti

 • Vrsta intervjua.  Da li je to formalan intervju, sastanak u grupi ili sastanak u kafani? Trebate se obući zavisno od okolnosti. Trebate biti elegantni, obući se ‘pametno’ ali ne svakako uklopiti se izgledu ostalih.
 • Vrsta kompanije.  Pre svakog intervjua treba se zainteresovati o kompaniji, pogotovo o kulturi unutar kompanije. Elegantan kostim se može obući ako je kompanija u vidu korporacije ali, ako je neki kreativan posao, onda se obučite običnije kako bi se uklopiti okolnostima.
 • Čistoća.  Ispeglajte košulju, držite kratku bradu ili je obrijte skroz i pogledajte jesu li vam nokti u redu.
 • Da li imate tetovaže?  Sakrijte ih ako je moguće. Tetovaže obično simbolizuje neozbiljnost kod poslodavca, i to vam nije potrebno na intervju. Maknite svaku minđušu/pirsing lica.

 

Evo i nekoliko uputstava:

 • Potrudite se da odeća bude vaš broj. Ako pantalone ili rukavi od košulje budu veći ili uži, vi ćete izgledati i osećati  se neudobno.
 • Ne stavljajte bižuteriju otvorenih boja. Ispitivač mora imati potpunu pažnju na Vas a ne na bižuteriju.
 • Obučite se po sezoni. Nemojte obući rolku u sred leta!
 • Nemojte stavljati parfem ili neku vodu posle brijanja. Vi nikada neznate da li je ispitač alergičan na te mirise ili ne, a to nije dobar način za saznati.
 • Potrudite se da vam kosa bude u redu, da budete dobro ošišani i izgledate čisto.
 • Za devojke, nemojte obući nešto puno ‘otkriveno’. Dobro je da vaše telo pokrijete odećom i da se ne izlažite.
 • Za devojke, nemojte se mnogo našminkati. Upotrebite prirodnije boje, nemojte staviti zatvorenu senku ili karmin upadljivih boja.


Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!